Semua Akaun Gesa Pengguna Supaya Tukar Password?




Bismillah , Assalamualaikum dan Apa khabar sahabat asu semua? 





Eh, asu tak tahu lah asu sorang je yang ada dapat email-email dari akaun web yang lain atau korang pun dapat sekali.





Yang penting, recently, asu asek dapat reminder dari setiap yang akaun yang asu pernah buat supaya tukar password baru demi mengelakkan berlakunya phishing scam. Dalam bahasa Melayu nya, asu tak berapa nak pasti. Lebih kurang macam nak elak akaun korang kena hack lah. Untuk kepastian yang lebih jelas, korang google lah sendiri ye. 





Asu rasa, sekarang ni jenayah siber dah makin berleluasa lah. Sebab tu lah semua company mengambil langkah berjaga-jaga demi keselamatan para pengguna. Lebih-lebih lagi akaun sosial seperti Facebook, Twitter, Churp-churp and whatsoever yang lain lah.





Ini reminder from Churp-churp





Ini reminder dari Facebook





Ouh.
Asu pun sedang berusaha untuk tukar semua password akaun ni. Hopefully tak lupa lah.





Peringatan untuk semua :
Kalau takut terlupa password baru-baru tu, better korang catatkan kat mana-mana buku yang privasi supaya senang lah nanti. Tak payah la asek nak kena tekan "Forgot password" je  (=,-)






Sila sebarkan untuk peringatan kawan-kawan kita yang lain taw !











From author :


Seronok memang boleh berseronok dalam alam maya ni, tapi jangan diabaikan keselamatan diri tahu. Jangan mudah terpedaya dengan kata-kata manis yang ada dalam dunia maya ni eh, terutamanya orang-orang dalam laman sosial tu. Kita tak tahu siapa dia. Jadi, be careful eh my dearest friend semua.





12 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

Puan Besar Shag Yahaya said...

Ouch. Shag tak dapat pong email macam tu. Tapi Shag salu gak tukar2 sampai tak ingat password mana dah. Hahaha :D

Faris Adli said...

kenapa aku tak dapat? ke sebab aku pakai wordpress? eh..tapi aku ada juga blog guna blogspot

Masmira Masri said...

ehh yer ker?? xde plak dpt email mcm ni lepas nih nk terus tukar semua password iskk2 jenayah dimana2 kn

do visit n follow mine ok
http://myaleo.blogspot.com/2012/06/wedding-kwn-leo-2.html

aizamia3 said...

betul.. jangan mudah terpedaya dengan orang yang baru kenal.. ;)
tapi kita tak kan kan kan.. hahaha..

Cik Ummi said...

@Puan Besar Shag Yahaya

ouh..
dah salu tukar2, so no hal lah sayam..
tp tu lah,,asek tukar2,kan dah lupa :P
kuikuikui

Cik Ummi said...

@Faris Adli

eh?
bukan email pasal hack blog je..
akaun lain pun ada gak,,
especially facebook tu ha..
ade tak??

Cik Ummi said...

@Masmira Masri

yeah..tukar3.. =)
jenayah dah tak kenal org dah..huhu


insyaAllah,nnt asu hit you back :)

Cik Ummi said...

@aizamia3

yup..
insyaAllah..
asu kan sayang akk ! =)

Woofer Storm said...

jangan sampai akaun nuff kena cash out sudah.hehee

terima kasih umi atas pesanan ye..

Anonymous said...

dayana saya suka ka kau kau suka saya tak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved