Seminggu Pertama Yang Pahit




Bismillah, Assalamualaikum dan wassup peep? =)



Hari ni asu rasa nak tulis ringkas-ringkas je sebab badan dan letih lah. Sejak dah mula bekerja sebagai promoter tudung neyh, asu rasa macam kurang tido je. Masa untuk ziarah korang-korang semua pun dah limit sebab malam asu kena tido before pukul 12. Kena bangun pagi2 untuk siapkan apa yang patut sebelum pergi kerja. Huhu. Itu belum kahwin lagi tu dah rasa letih ! (majunya pikir kan? =P)






Well, hari ni merupakan hari ke-4 asu bekerja part-time. Hari ni jugak merupakan hari yang paling scary lah yang asu pernah lalui sepanjang menimba pengalaman bekerja part-time ni.




Mana taknya, arini dah menimbun rasanya teguran2 dari bos. Pergh, asu tahu dia gerammmm je asu dan rasa macam nak pecat asu time tu jugak, tapi dia mesti bersabar sebab kalau dia marah asu, dan asu merajuk atau dia pecat asu, dia bukan je kehilangan asu tapi dia pun akan kehilangan akak asu. That's mean, lagi susah untuk dia menguruskan kedai2 dia tuh. Huhu. 





A part of the shop. Tudung only here :)





Tapi, walaupun getir dan pahit untuk menerima semua tu, memandangkan asu ni jenis yang sangat-sangat sensetif kalau kena marah, asu tetap cuba untuk menelan dan mencerna segala nasihat dan teguran tu. InsyaAllah, biar pahit sekarang asalkan manis di hujungnya. Kan?





Hehe. Mesti korang rasa asu ni trouble-maker kan? Haishhh,, bukan trouble ape.. Cuma mungkin bos tengok asu ni banyak cakap. Atau lebih jelas, terlalu peramah sampaikan tahu nak berborak je dengan pekerja-pekerja kedai lain which dia tak berkenan kalau staf dia macam tu actually =,=. Bukan apa, nanti takut pekerjanya leka sampai tak layan customers. 





Hello, asu berborak pun, asu buat kerja meyh ! Cuma time tu, customers memang takde, dan asu pun kurang alert bila bos asu muncul kat kedai asu jaga tu. Tahu2 je bos da ada dan bila asu datang dekat je kat bos, mulalah dia tegur itu ini. Walaupun sakit hati dan kedengaran macam cerewet giler bos asu ni, asu tetap rasa dia tu baik. Cuma dia terpaksa buat macam tu sebab nak memajukan kedai dia jugak kan?






Ok fine.
Entry pendek dah jadi karangan budak darjah enam -,-.




Asu rasa, itu je lah setakat ni.
Actually, banyak lagi yang berlaku hari ni sampai asu 'membanjirkan' kedai tuh dengan mata asu ni. Tapi, takpelah, lain kali lah bercerita ye. Hehe.





Ceria sebab dah makan :) . Ohho... 




Pesanan penguat semangat asu iaitu senior asu yang sangat asu dot dot dot. (Haha!) :

Kerja kena marah tu, biasalah kan? Kena lah kuat sikit. Jangan amek hati sangat dan fikir positif dengan teguran yang menjatuhkan semangat tu. Makan jangan skip
( haha, sebab, kalau asu dah down, selera makan pun putus sekali. Tapi, sekejap je lah. 5 minit. Pastu, baham lah makanan yang konon tak nak tu =P )





Walau sedih macam mana pun kan, perut yang lapar, wajib di isi beb ! Hahaha. 
Bak kata Kak Shai yang bagi semangat kat asu after kena tegur tu, "Biasalah tu, baru2 lagi kan? Akak minggu pertama pun macam tu jugak. Asek kena marah je. Lama2 nanti ok lah tu =) "







From author :

Korang pernah kena marah dengan bos tak? Teruk tak? Asu takdelah kena marah pun, cuma tegur je. Hehe. Pengalaman paling buruk korang pernah alami masa kerja ape eh? (tak kira lah full time or part time)


8 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

nuha ahmad said...

semangatlah bekerja ye ?
asu mesti boleh :)

fadh leyanie said...

pernah dulu buat part time kat kedai tudung lpas SPM,boss okey tapi manager macam tett..sabo je la,kedai ni kat mana?kat kedai ni ada jenis tudung Turkish segi empat kain satin tak?tgh mncari.

Mr Iqbal Abdullah said...

dah keje kan... alhamdulillah la, sepanjang keje ni ix tak pernah kena marah lg...huhu..

Cik Ummi said...

@nuha ahmad

terima kasih nuha..
insyaAllah asu akn lebih bersemangat pasni :)

Cik Ummi said...

@fadh leyanie


hahaha..
manager mcm tettt tu yg xsedap tuh..kan? hehe

kedai ni kat muar lah fadh..kt kmall..
em,turkish? xde lah..

Cik Ummi said...

@Mr Iqbal Abdullah

good for you brader :)
mungkin xkena marah sbb ix wat keje leklok kowt..?hihi

Cinta Misteri said...

Tengok!! Kata nk tulis seringks yg mungkin...hurmmm mmg byk ckp ni. Tp ok tau, apalah boss asu ni, org peramah mmg sesuai tau jd promoter. Klau boss asu pecat asu, confirm menyesal

Cik Ummi said...

@Cinta Misteri

hehehe,..'terrrr'lah :P

hishh,,mesti la menyesal coz xde pekerja nnt.. hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved