Bermulanya Cuti Semester 1 . Yay !






Bismillah , Assalamualaikum , Hai semua ! =)









Semalam 30 Januari 2013, secara rasminya kitorang, dak-dak MD-UKM/AUCMS first year habes final exam untuk semester 1. Alhamdulillah. Setelah berhempas-pulas memerah otak sepanjang dua minggu, berjaya jugak kitorang sama-sama melepasi halangan besar bagi mencapai cita-cita kitorang.












Sementara tunggu turn 3rd batch masuk Lab OSPE..I wore lab coat yang baru berapa saat dapat.











Untuk semua member-member, tahniah untuk kita semua ye. Kita dah cuba yang terbaik, doa je lah bagi keputusan yang baik . Huhu. Aku pulak yang risau nak tahu resultnya nanti. Cuak gilerrrrr ! >__<

















You guys, cuti ni cuti gak, tapi jaga diri bebaik taw ! Have a safe journey back home and don't forget that we still first year student weyh. Jauh lagi perjalanan. Dan banyak lagi benda yang nak kena study balik cuti nanti. Haha. Jahatnya aku, mengingatkan pasal study ditengah-tengah korang nak enjoy cuti sekejap. =P















Me and my housemates at somewhere in Penang. Hoho. Guess where were we ? =P













Semalam, memang release tensen betul lah. After exam OSPE habes jek, kitorang terus serbu shopping mall somewhere in Penang. Hehe. Bukan buat ape sangat pun, setakat makan-makan, jalan sikit and lepak kat kedai buku kejap. Saje nak merasa keluar ke shopping mall berempat (housemates day). ^__^
















Hm.
Dorang yang lain dah sibuk-sibuk packing barang nak balik. Siap ada yang dah sampai rumah dah pun. Aku? Masih lagi rileks membelek buku-buku yang baru dibeli semalam. Barang nak bawak balik, satu hape pun tak kemas lagi. Gaya macam tak nak balik bercuti pulak. Hoho.
Bukan takmo baliklah. Aku rileks-rileks sebab balik lambat sikit. Isnin nanti baru balik Melaka. Huwaaaa. Lambat betul. >__<. Takpelah. Masih ada misi yang belum selesai. Tahan je lah nafsu nak balik yang tengah meronta-ronta neyh. Uhuks.

















From author :

Setakat ni, daripada pengalaman senior-senior dan cerita dorang, memang cukup untuk membuatkan aku cuak nak teruskan perjalanan dalam course aku neyh. Ulang sekali lagi. Guwa cuak beb ! Huhu. Tapi takpelah. Those who are not trying, will not succeed. Right ? 






Final Exam Fever (Semester 1)






Bismillah , Assalamualaikum , Hai semua ! =)





Member-member aku yang kat IPTA kebanyakannya dah cuti, aku pulak kat sini tercungap-cungap menahan debaran peperiksaan akhir semester 1. Oh jantung, tolonglah jangan pam darah dengan deras sekali. Sakit taw ! >_<















Untuk member-member aku yang lain (semua freshie first year MD-UKM/AUCMS), semoga kita semua dapat jawab soklan pekse esok dengan baik. Kita dah usaha, sekarang tawakal dan redha je lah. Segala apa pn keputusannya nanti, harapnya kita semua boleh terima dengan hati yang terbuka. InsyaAllah, ada hikmah disebalik tu semua.













Kawan-kawan, korang jangan lupa jaga kesihatan sekali taw. Kalau boleh, elakkan makan megi time-time nak exam ni (Sebenarnya nak tuju kat diri aku sendiri jugak. Haha). Tak elok untuk otak dan badan. Err, nescafe atau kopi pun tak elok jugak sebenarnya, kan? Tapi yang ni memang payah nak tinggalkan sebab nak keep awake punye pasal. =P












Oh ya
Aku mohon ampun sekiranya aku ada buat salah kat korang semua sama ada aku sedar ataupun tak sengaja. Halalkan jugak segala apa yang aku makan/guna/amek/papelah dari korang. Aku maafkan jugak semua dan everything aku dah halalkan, insyaAllah =). Kosong-kosong taw. Hoho.















"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu curahan rahmat dari sisi-Mu, yang dengannya hatiku mendapat petunjuk, terkumpul segala yang bercerai-berai dan terhimpun segala yang terpisah-pisah, tertolak segala fitnah atas diriku dan bertambah baik urusan agamaku, terpelihara segala sesuatu yang jauh dariku dan terangkat apa yang dekat denganku, disucikan segala perbuatanku dan dicerahkan wajahku, diberi ilham menuju petunjuk dan terpelihara diriku dari segala sesuatu yang jelek."























To my sayangssss :

Zuliana,Atira,Yana,Shahkizza,Shahkinna,Syazmeera,Mohainy,Raden,Sakinah,Audrey,Kak Iman,Kak Tiqa and the rest sweetie girlfriends of mine . Wish you guys all the best. Papehal pun resultnya nanti, we support each other eh? Smile-smile bah. Jangan tensen-tensen sangat (Even though me myself pun hypertension kekadang sal exam ni. Hoho
I love you all ! xoxo














From author :

Tak sabonye nak abes final exam ni. Nak balik Muo !! Sepanjang semester 1 ni, dua kali jek aku dapat peluang balik ke rumah (cuti after exam ni dikira sebagai kali kedua lah). Uuuuuu.. rindunya nak peluk-peluk Mr.Patrick kat rumah tu ! <3











Credits to : Doa-doa baik

LISTEN ! Kata-Kata Sharifah Zohra Jabeen Ada Betulnya?






Bismillah , Assalamualaikum , Hai semua ! =)






Listen... listen... listen.... !







Sekarang ni memang isu betul kan pasal Forum Mahasiswa yang diadakan kat UUM tu? Aku yakin, 99% rakyat di Malaysia ni tahu pasal ni. Lagi 1% yang tak tahu tu, err, mungkin rumah dia takde tv, komputer, suratkhabar dan sebagainya kot. 












Okay. Berbalik pada tajuk. Kenapa pulak aku kata Sharifah Zohra Jabeen tu betul? Adakah aku dah buang tebiat nak termasuk dalam golongan binatang-bintang yang dimaksudkan tu? Hoiii ! Gile ape. Aku masih manusia lah. Aku memang sangkal segala statement pasal animals' rights yang diperkatakan tu. Memang takde kait pun dengan aku. I never eat shark fin okay >_<









Ahha. =.=. Here comes the animals' complain ! 










Cuma aku rasa, statement cenonet (*pendek) pasal "Free Education" yang dia cakap sekejap tu, ada betulnya. Negara kita bukannya takde free education. Ada jek. Kalau kau rajin, dapat 4flat dan cemerlang, kau dapat biasiswa JPA, MARA, PETRONAS, KHAZANAH etc. Itu semua, kan free? Kalau keje kau berangan nak kawen ngan anak raja, tapi belajo malas, berangan pulak nak free education, kau tahu apa jadi? Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Walaweyh, apa pun tak boleh. Rakyat Malaysia ni memang MALAS nak berusaha kan???? Dan satu lagi habit kebanyakan rakyat Malaysia ni : kurang menghargai sesuatu benda tu. Even benda tu berbayar pun tak pandai nak hargai, ni kan pula benda yang free.













Sebab tu lah kebanyakan benda kat dunia  ni berbayar ! Even nak berak kat tandas awam tu pown kena bayar taw. Ye lah, kalau free jek masuk tandas awam, konpem tandas tu kotor nak mammmmm. Takde orang nak cuci segala kekotoran tu tanpa dibayar upah. Taik bersepah, busuk, hancing, berkulat, berkutu, semua berrrr lah ade. Kalau tandas tu berbayar, kau masuk jek tandas tu, mesti ada rasa kena 'invest' jugak sesuatu sebab dah bayar ! You have the rights to use the toilets. Bazir lah kalau masuk tapi setakat nak betulkan tudung dan rambut, ye tak? Free-free jek amah cleaner tu dapat duit dari kau sedangkan takde 'investment' pun yang perlu dicuci. 










Sapa berani nak buang air beso kat sini? Haha ! =P









Ok. Stop talking about those sh*ts. Aku cuma nak kongsikan pendapat seorang warganegara Malaysia yang agak bernas mengenai "Kenapa pengajian percuma tak diberikan kepada SEMUA pelajar secara sama rata".











" Listen.. Listen.. Listen.. well listen.. there is a reason why we have to pay for our education, because there is a value to knowledge.. We put value to it so that people will appreciate education.. it is irrelevant to compare and contrast Malaysia with countries like Argentina, Brazil etc. Those are poor countries, where the rich ones are either drug mafias or football players..

So listen, listen, listen.. education is free over there, when the country could have spend it on developing the nation. Ask yourselves, is that what you want in a country? What is the value of striving hard for education achievements when everybody is rewarded equally? Why should my child study harder than yours, when there is no such thing as having to strive for JPA scholarship, Petronas, Maxis etc etc?

Of PTPTN , My family could afford sending me for my first degree without having to apply for PTPTN, but i choose to apply for it because i would not want to trouble my parents for my fees and expenses. I finished my degree on time, worked for a year, kept enough money to continue with my Masters, and Yes, there were hard times. But there is a value to knowledge, and I am willing to pay. I am willing to work from 9am to 6pm and attend classes from 6.30pm to 10pm. With God's will, I have sat for my last paper last Sunday and I am anxiously waiting for the results to complete my Masters in Corporate Law. I had worked very hard for the past 2 years, juggling my time as a student and as a worker, spending money to travel up and down, my notes my assignments - all of which needs money..but it paid off, for every hardship Allah promises the reward. Alhamdulillah, I have a good job, my office is a happy place to be, at 25 years old I earn more than double what others my age earn. The amount I invested in my degree and masters education is more than paid off. And yes, every single cent of financing my education comes from hard work.

Listen..listen..listen.. Free education is available in Malaysia. Score 4 flats and PTPTN would be more than happy to waive your study loan. Spend more time studying rather than rallying, and the loan is waived. Effort and Reward. Muslims should be familiar with the concept. The same goes to all sect of faith.

Complain..complain..complain.. It is sad to see that some of us only know how to complain. Instead of asking ourselves, what have we contributed to the nation, we keep on asking ourselves, what have not the country give to us. If this is the same mindset our forefathers had, we would have never achieved independence. But no, some of our great grandmothers gave away their jeweleries, mortgaged their lands for the sake of the countries independence. Sad that people of this generation are willing to jeopardize the nation's social, and economy stability for the political recognition of some. Add value to life, add value and be rich. Rich as in not only monetarily rich, but rich in values, good morale and happiness.

Listen.. Listen.. I have heard from some that "we have to fight our way because we are deprived of our rights and freedom and etc". As far as 25 years of my life is concerned, never have i not been able to perform my Solah because of the government's restriction. Never have i not been able to go out and spend good times with my loved ones. My right to speak? Well, that is for me to position myself, am i talking with deep knowledge or am i just talking craps. Yet, I have no problem in expressing how I feel. Write to the PM if you have to, use the social media if you have to, but do it wisely, do it with knowledge and understanding of the outcome and result. Do not provoke if what you want to achieve is to be heard and respected.

Listen.. thats what my parents had always said to me when I need to be reminded, or I need to be corrected, or when I need to take up the responsibility towards my wrongful actions. They tell me to listen. And boy had I not been a rebellious juvenile those days.. but I was nurtured well, because I was often told to listen. As I grow, I understand the need to listen to those who knows better. I learn to respect the elderly and appreciate them more for their experience, knowledge and it always starts by just listening to what they have to say.

Parents being parents, would only want the best for their children. Would we only want to care and show love to our parents when they are old and gray? Well I dont, I tell them everyday I love them and from my actions, my parents know how much they I care for them.

The same goes to the nation, must we only show love when it withers away with breeze of hatred, shallowness of mentality and the refusal to acknowledge of responsibility? The answer lies within yourselves.
So, Yes, there are times in life when you should just stop in track and LISTEN "












Betul lah tu. Kalau kita nak malas belajar, kita bayar je lah duit pengajian tanpa banyak songeh. Kalau takmo bayar, shut up and study hard lah. Kalau nak belajar pun free, sapa pulak yang nak berusaha keras untuk mendapatkan privillege bagi smart student tu? Kesian lah kat mereka yang dah penat lelah stay up, study macam esok nak kiamat, tapi akhirnya usaha dorang takde penghargaan pun sebab semua orang akan dapat benda yang sama. Takde yang istimewa pun kalau semuanya dah sama, menyebabkan orang pun malas nak berusaha keras. Bila dah takde yang nak berusaha keras, maka lahirkan generasi yang malas berfikir. Bila lahir generasi malas berfikir, takde lah mereka yang sanggup nak jadi pemimpin. Bila negara takde pemimpin, kucar-kacirlah negara tu. Kan useless tu? So, let's give and take lah. Boleh je kan? =)









Credits to Kak Fiqa ---> www.facebook.com/fiqamuffin






Do you guys agree with this ? ^_^. There's a group under this name. Like lah  ramai2 kalau setuju.









From author :

Segala yang baik, insyaAllah ada hikmahnya. Aku just tertarik dengan isu free education ni yang hangat dipersoalkan oleh Bawani. Pasal isu yang lain tu, maaflah. Pergi cari orang lain okay? Aku mintak maaf kalau terkasar bahasa. Ada papa yang korang tak puas hati? Jom share-share. Aku pun ada kelemahan. Mintak ditegurlah mana yang salah. Oh, pasal kes hangat ni, aku tak berpihak pada mana-mana antara Bawani dengan Sharifah Zohra sebab masing-masing ada salah betulnya (except for those animals' problems lah -,-). Hanya ambil pengajaran yang baik untuk masa akan datang nanti, yang buruk dijadikan sempadan.






Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu






Bismillah , Assalamualaikum , Hai semua ! =)





Huihui. Tetibe rasa nak join segmen lah. Sebulan sekali join segmen, takpe kan?






Klik baner cecepat ! Sebelum 15 februari okay.. 







Well, segmen yang Yaya buat siyesly senang dan simple giler. Tak payah pening-pening pale nak fikir kena bubuh ape. Just join and kenal-kenal lah dengan peserta yang lain. Tu je. Ape lagi, jom lah join kengkawan weyh ! =D









Oh ya, bagi kengkawan baru drop sini for the first time, selamat berkenalan ! ^__^ . Jangan segan silu nak tinggalkan komen or follow blog ni taw. Muahaha. Oh, selamat berkenalan jugak yaya ! Hehe. Terlupa pulak. 










From author :

Berkawan biar beribu, berkasih biar satu, berkahwin biar sekali. Eh? =P



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved