Salah Faham Dalam Kalangan Blogger. Isu Betul !




Selamat berjumpa kawan yang fantastic sekalian !




Ha.
Ni ape pulak ada salah faham pepagi neyh? Siapa pulak yang bergaduh ni? Ada perang ke?



Ooooo...chop chop chop !



Sape pulak kate ada orang bergaduh ni? Haishh.. Takde lah. Takde yang bergaduh pun. Semua bloggers kan baik2 kan?(insyaAllah). Jadi, mane ade yang nak bergaduh.


Ok. Back to the point.


Actually kan, asu dah lama nak cakap pasal ni, tapi jejarimari ni tak tertaip pulak idea yang dok tersumbat dalam otak neyh sejak sekian lamanya.


Macam ni lah. 


Benda yang asu nak cakap ni, sama lah jugak dengan konsep "I follow you, You follow I balik taw taw taw !" Kinda boring kan isu  ni? (Bagi bloggers yang dah lama tu, tahu lah macam mana perasaannya)



Asu nak tanya korang lah kan. Apa tujuan korang berblogging ni sebenarnya eh?



Saje2 nak jadi pemes macam Hanis Zalikha tu ke? Atau Fatin Liyana? Ouh ouh ouh I know ! Korang nak jadi macam Cik Epal eh? Eh, atau nak jadi macam Maria Elena? Atau Yuyu Zulaika? Ke, secantik Lyssa Secret neyh??Atau nak jadi sehebat The Other Khairul? (muahahaha. Hambek kau semua blogger yang aku minat aku sebut!)







Well, asu rasa, mesti korang akan cakap, "Takde lah, saje suka2". Betul kan? Alah, yang seangkatan dengan jawapan tu kira same lah. 



Tapi, sedar tak sedar, niat suka2 tu dah jadi lain bila korang MEMAKSA orang untuk follow blog korang. 



"Hey, bile mase pulak aku pakse dorang suruh follow. Aku cuma taruk link je kat situ. Terpulang lah pada dorang nak follow ke tak nak"



Ok, chop !
Memanglah korang tak cakap "PAKSA" secara direct tapi cara korang tu yang menampakkan macam memaksa.

Korang nak followers riban-riban eh? 










Takpe. Tak salah pun kalau nak followers banyak2. Memang digalakan dan itu merupakan persaingan yang sihat ! Sape yang tak suka kan kalau ramai orang baca blog kita. Kan? Tapi, alahai, kalau orang2 tu setakat follow, tapi tak BACA blog korang tu, hampeh jugak.




"Elleh, kau cakap ni macam kau tu hebat sangat je. Padahal blogger baru je kot ! Follower baru je doploh. Ade hati nak nasihatkan orang konon. Pegi blah lah. Taw lah jeles !"



Ok.ok.ok.



Korang cakap lah ape yang korang nak. Asu dah lalui dah sebelum ni. Korang bukannya kenal asu pun kan? Jadi, buat ape nak terangkan panjang lebar. Cukup lah setakat korang tahu bahawasanya asu dah bertahun dah blogging. Cuma blog yang ni baru je buat. Sebab tu lah newbie sikit dan untuk blog kali ni, asu cuba nak ubah imej dan watak diri dalam penulisan. Itu je. Takde niat pun nak sakit hati dengan sesape.


Hehe. Lagipun, mase awal2 blogging dulu, asu pun pernah jugak wat macam tu, tapi xde lah cakap i follow u follow. Bila dah lama blogging, baru asu tahu dan merasai betapa hingusannya memaksa orang macam tu. Harapnya, lepas ni, korang kurangkanlah buat macam tu lagi. 



Tak best mana pun kalau follower ramai tapi habuk pun tak baca penat lelah penulisan korang tu. Biar sikit follower tapi banyak silent readers. 



Dah la. Asu tak nak cakap pepanjang. Karang ada orang sound plak asu. 



Hepi berblogging semua ! Biar orang suka dan follow kita secara rela hati, bukannya sebab kamu yang suruh. 









Yang jernih diambil sebagai pengajaran untuk masa akan datang, yang keruh dijadikan sempadan. Kalau ada yang terkecil hati dengan apa yang asu dah cakap tadi, asu mintak maaf banyak2. Tak salah kan kalau kita saling mengingati dan perbetulkan balik nawaitu kita dalam arena berblogging  ni kan? =)








From author :


Follow sesebuah blog adalah kerana ingin tahu perkembangan seseorang penulisnya. Dari segi penulisannya yang menarik, gambar2 yang comel, makanan yang melazatkan atau percutian yang menggoyahkan iman. Tapi, kalau dah follow tapi asek skip blog orang tu, kan kesian namanya tuh. Ouh. At least owner blog tu happy sebab followers dia ramai, kan? *sarkastik -,-

16 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

ejulz said...

berblog utk suka2 disamping kongsi info2 menarik yg kita tahu.. kalo ada ramai kawan lagi menarik.. leh dpt bnyk info lagi.. :)

emeliena said...

Apa yang asu nak bagitau tu memei betul , tapii. Dalam ramai-ramai followers tu, berapa kerat jep yang tegor kan? [Termasuklah eme.] Hikhik.
Thanks for the nice entry ;]

Cik Ummi said...

@ejulz


Agree jugak :D
tp bestnye lah kan law dpt kawan dlm realiti sekali..?

Cik Ummi said...

@emeliena

hm..
btul3..
fenomena normal dan biase..huhu

Selendang Merah said...

Kalau follower kita beribu pon x menjamin blog kta tu hebat.. kehebatan blog terletak dr penyampaiannya...sm tengah dan sentiasa belajar macam mana nk menulis sehebat otai kita..tapi dalam acuan kita sendiri kn? tapi nak menghsilkn sesuatu yg bermutu tu bukan lah senang...ia mengambil masa..untuk kita terus berusa..:))

Cik Ummi said...

@Selendang Merah

yeah.
blog kita ikut acuan kita. lama2 nnt barulah readers akn terbiasa dgn penyampaian kita.kan sm :)

amiraqramazizi said...

hi asu!!! heeee.dari awal lag dah tau asu bukan cencalang orang! hu.. saye gune paint.hehe. tak reti download adobe photoshop.hehehe

Cik Ummi said...

@amiraqramazizi

hai amir ! =)

hehehe..ckp mcm kenal je asu ?
kuikuikui

paint? oh,terer gak melukis kan?sbb gune paint lagi mcm payah sikit je asu rase..

Fariz Reza [FR] said...

Assalamualaikum (^_^) , erm FR tengok follower awak bawah 350 , dan awak berpeluang masuk

[Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie]

Tolong Blogger Baru je (^_^) senior tak payah...

http://www.farizreza.com/2012/05/segmen-saya-blogger-newbie.html

Cik Ummi said...

@Fariz Reza [FR]

waalaikumussalam..

hehehe..bkn stakat bwh 350..50 pown xsampai lg :P

eh,ape maksud awk,"blogger baru je,senior tak payah"...??

O CIKTEDDY said...

kan.be like me..cik tulis ape yg cik mahu..huarghh! ampunkan cik,nnti die ckp cik mngade la tu..haha

ok gurau je..good post! ^^

Cik Ummi said...

@O CIKTEDDY

haha. pandai melawak ye :D

tenkiuu

Mr Iqbal Abdullah said...

haha! common issue kan..tp wat tak tau jer... ikut ler..asalkan hepi walaupn kekadang meluat tengok blog2 tertentu.....

Cik Ummi said...

@Mr Iqbal Abdullah

haha..
taw xpe..
ikut suke dorg lah kan..
da xlarat nk sound...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved