GiveAway Contest Gila Buasir Otak: 110 Juta Kenangan






Bismillah , Assalamualaikum , Hye Peeps! =)





Buasir otak? Haha. Itu yang membuatkan aku sangat curious nak tahu bila aku ternampak perkataan tu mase blogwalking kelmarin. Aku fikir ianya sejenis penyakit yang aku pun baru tahu, rupa-rupanya 'buasir otak' tu adalah nama blog seseoranng lorh. Kalau dibuat short form, ia akan jadi "BO" dan "BO" dalam medical term, maksudnya adalah lain. You what does it means? Kalau nak tahu, tanyalah. Hehe











Okay.
BO tengah buat satu giveaway ni dan agak menarik soalan-soalannya. Hadiahnya pun agak menarik. I want that headset. Haha.














Okay now.
Meh kita layan soalan-soalan giveaway BO ni. Zassssss ~






A. Pada usia berapakah yang anda paling suka sepanjang kehidupan anda? 



Bayangkan, yang kiri tu aku. Alololo. Tomeynya aku ! :3  Hewhew





Hmmmmmmmmmmmmmm.... Rasenya macam suka je usia setiap tahun. Macam mana nak pilih ni?? Haha. Okaylah. Disebabkan KENA jugak pilih, I think I choose my life when I was 6 years old. Ha, hambekk kau. Umur budak hingusan tu weyh. =P


Aku sangat suka umur tu sebab, dah la masa tu tahun 1999. Kirenya tahun akhir dalam abad 10 lah kan? Eh, suka hati aku je. Tapi yang penting, nak cakap itu tahun terakhir sebelum masuk 2000 dan tahun terakhir aku sekolah tadika. Hehe.


Selain faktor tahun, aku suka time aku 6 tahun sebab masa tu otak aku sangatlah geliga. Bukan nak puji diri la weyhhh,, tapi memang hakikat. Kalau nak dibandingkan dengan zaman dah tua ni, memang sangatlah berbeza =.=. Dah tua ni rasa macam otak ni dah jemmmmm dah. Haihhhh.
Tapi syukur lah, umur 6 tahun, aku dah start baca al-Quran. Dah pandai tolong-tolong mak kat dapur. Er,,tolong tengok je la. Hewhew. Dan, dah pandai iron baju sendiri walaupun tak perfect. Tapi at least dah pandai ahh nak turunkan iron board pada tahap bawah lutut mak. Tapi kan, umur 6 tahun, aku tak pandai naik basikal lagi -,-. Masih lagi naik basikal roda 3. Cissss ! Memalukan sungguh ! Haha 





B. Apakah kenangan zaman silam (manis atau pahit) yang anda paling ingat sampai sekarang?



Kenangan yang paling aku takkan lupakan sampai sekarang ialah excident. Yeah. Opkos lah kenangan yang sangat pahit weyhh.
Aku ingat lagi. Masa tu, 9 April 2004 (Jumaat).





Alamak. Salah google O.o Ini excident dengan kereta weyhhh. Sorang pulak tu naik motor ! Haha





Dulu, time sekolah rendah, bila takde cikgu je, konpem aku ngan member-member yang sekepala dan nakal sama macam aku pi main-main dalam kelas. Macam-macam la benda yang kitorang main. Well, biasa lah. Zaman sekolah rendah dulu memang sangat heaven bila cikgu tak masuk kelas. Dalam otak pikir mainnnnnn jek. Maklum lah, masing-masing belum baligh lagi. Hidung masih berhingus. Haha.


So, korang tahu tak, di pagi Jumaat, dalam kelas yang sangat havoc akibat ketiadaan cikgu tu, kitorang main apa?
Well, kitorang main excident-excident ! Dan dengan bangganya, aku lah mastermind dan pencadang game tu, dan aku jugaklah yang berlakon sebagai 'mangsa' kemalangan. Dalam lakonan tu, aku berlakon bawak motor, member aku bonceng kat belakang. We have our imaginary motorcycle you know. Kau hado? Haha.


"GEDENGANGGGGGGG!!!!" (Okay, ini sound effect yang kitorang buat tanda excident berlaku)


Hoyeahhhh. Aku dan member yang naik imaginary motorcycle ni pun berlanggar dengan member yang bawak imaginary car dorang.
Ha, dah kena langgar, aku pun terbaring. Seolah-olah dah koma. Haha. Gile. 30 saat jugaklah aku duk terbaring macam betul-betul kena langgar. After kena langgar, cikgu pun masuk kelas. Okay, drama tamat. 


Betul lah orang cakap, hari Jumaat ni lebih baik memperbanyakkan zikir dan berdoa.
Ini tidak. Hari Jumaat, main excident-excident. Haa,, hambekkk kau. Kan dah kena betul. T____T


Kisah dia macam ni. Masa tu nak pergi sekolah agama. 
Kakak aku bawak motor dan aku pembonceng.
Sepanjang perjalanan dari rumah, aku asek menyanyi-nyanyi sambil muka menghadap pemandangan belah kanan jek. Tah ape lagu yang aku nyanyi pun tak tahu lah. Yang penting bukan lagu nasyid -,-.
Lepas tu, entah macam mana, lagi beberapa meter nak sampai simpang yang aku bakal excident tu, secara automatik aku terdiam dan bagaikan kena hypnotize, aku terus mengucap kalimah syadah. Dan sebaik sahaja aku habis mengucap, aku toleh ke kiri dan aku nampak sebuah motor laju menghampiri kitorang.





Kalau macam ni la gaya yang melanggar kitorang tu, mungkin aku pun boleh jadi superman macam dia? -,-





Aku fikir, aku bermimpi. Aku fikir aku masih atas katil, tengah tidur tengah hari. Siyes tak boleh nak fikir pape. Sedar-sedar jek dari 'mimpi', aku dah dalam keadaan terduduk sambil kaki terlunjur kat tepi jalan raya dan helmet masih melekat kat kepala. Ya Allah, masa tu memang kepala rasa beratttt sangat. Oh, mungkin masa tu aku tengah lemah sangat dan helmet tu terus terasa berat macam batu kot? Haha.



Aku bersyukur sangat kebetulan, pakcik jiran sebelah rumah lalu jalan tu.
Dialah yang hantar aku dan kakak ke hospital.
Paling agak memalukan, bila pakcik tanya, "Awak boleh berjalan tak ni?".
Pastu aku try melangkahkan kaki tapi sakit. Aku pun geleng kepala dengan lemahnya.
Pakcik tu pun terus dukung aku ke arah kereta. Err,, aku bukan malu bila kena tanya atau kena dukung dek pakcik tu. Tapi... aku rasa malu sangat bila pakcik tu cakap, "Berat jugak awak ni" dan dia pun bersusah payah dukung aku masuk kereta. Haha. Kesiannn pakcik tu kena dukung budak yang macam anak gajah ni. Aku akui, dulu aku memang mok-mok lah jugak kalau nak dibandingkan dengan sekarang. Hehe. Mintak maaf and terima kasih pakcik ! Jasamu akan ku kenang sampai akhir hayat =)



So, hasil dan akibat daripada excident tu, aku masuk wad 2 hari 1 malam. 
Kaki kiri aku kena simen sebab retak dan entah macam mana, aku boleh pulak suka makan bubur kicap sedangkan sebelum ni, aku sangat anti dengan kicap -,-. Dan dah keluar hospital, bermulalah kehidupan aku dengan bertemankan tongkat. Kau tahu, perit jugaklah bila kaki kena simen ni. 4 hari aku tahan tak berak taw ! Betapa seksanya tu. Ni gara-gara toilet kat rumah guna toilet cangkung lah. Gile. Mane aku reti nak mencangkung dengan kaki yang macam tu >__<. Tapi bila balik rumah, parents aku dah siap-siapkan pampers orang dewasa tu untuk aku [Bukan 'pampers' wanita guna setiap bulan tu ye. Harap maklum]. Tapi setakat dua hari jek lah merasa pakai pampers orang tua tu walaupun umur aku mase tu baru jek 11 tahun. Haha. Bila kesian tengok aku macam susah jek nak melakukan proses penyahtinjaan dalam pampers tu, abah pun belikan mangkuk toilet yang portable tu. Yay ! Mudah keja aku nak berak tiap hari. Haha. Kesian abah, kena tahan bau-bauan yang tak senang setiap hari. Terima kasih abah ! I always love youuuuu <3

Kat rumah takde toilet macam ni masa tu.. Sobsss sobsss T____T




Kesimpulan kat sini, kenangan paling pahit yang aku pernah lalui adalah excident, pakai tongkat dan ada kesan parut kat pipi yang tak hilang sampai sekarang. Tapi kenangan manisnya, sebulan tak pergi sekolah weyh ! Haha. Itulah namanya budak-budak. Salah tafsir dan tak paham bahasa. Doktor cakap, "Awak kena banyakkan berehat. Sekurang-kurangnya sebulan. Jangan buat kerja berat-berat sangat.". Tapi otak aku tafsirkan bahawa aku boleh cuti sebulan. Padahal boleh je pergi sekolah dengan tongkat. Pfffttttt. Nampak tak betapa lurus bendulnya aku time tu. Hm, tetiba mula terfikir. Kenapa doktor tu cakap benda tu kat aku ah? Kenapa tak pesan kat mak? Oh, mungkin masa aku dating dengan doktor tu, mak pi toilet kot. Husnudzon ~ Haha 


Oh ya. 
Kes excident aku ni masuk mahkamah dan pihak aku ternyata tak bersalah. So, aku menang dan dapat RM2000. Yay ! Syukur alhamdulillah. Rezeki budak 11 tahun kemalangan ringan. Hehe. Syukur alhamdulillah jugak umur aku dipanjangkan sampai sekarang. =) 
Alhamdulillah Ya Allah !



Guwa rasa macam cool giler dapat merasa bertongkat ni :P Bila datang sekolah, cikgu-cikgu sume concern. Hihi





C. Kalau anda diberi pilihan untuk kembali ke zaman silam, ke zaman manakah yang anda mahu pergi dan apakah yang anda ingin perbetulkan atau ubah sekiranya ada?



Er.. mungkin aku pilih zaman masa aku kecik-kecik tadika tu kot.
Sebab masa aku tadika lagi, bontot ni memang takkan melekat kat rumah. Asek nak main outdoor activities jek dengan member-member sepermainan dulu tak kira boys or girls even though masa tu matahari tengah terpacak atas kepala, panas terik dan sunburn memang tak peduli ape dah. Harunggg jer semuanya. Asalkan dapat main. 

Akibatnya, anak omputih ini pun dah jadi anak negro. -,-
Siyesly. Dulu kulit aku agak putih ar. Tapi disebabkan asek main tengah panas, memang padan muka lah jadi budak negro. Haha. Siyesly agak menyesal ah. Kalau lah dulu aku tak nakal dan terperap je dalam rumah, mungkin sekarang ni dah boleh jadi macam Emma Mambong tapi guna nama Ummi Kembung? Hahaha. Verangan !


Hehehe.. Gambar ni masa tadika. Not sure umur bape. 



Oh, kalau korang perasan benda putih kat dahi aku tu, itu adalah liquid paper okay. Aku yang perdajalkan gambar ni. Konon taknak bagi orang perasan kewujudan taik lalat kat situ. Maklumlah, dulu-dulu aku memang sangat bermusuh dengan taik lalat tu. Walau macam mana pun, kalau pakai tudung, mesti akan nak cover taik lalat tu daripada pandangan orang ramai.


Tapi sekarang, aku dan taik lalat tu dah berdamai dah pun.
Malah, aku bangga dengannya. Sebab, taik lalat tu lah trademark untuk orang kenal dan cam siapa aku. Hahaha. Tenkiuuuu taik lalat seketul ! I lebiuuuuu =P










Okay, TAMAT !
Fewh, panjang giler kan kisah aku?
Perghhhh,, ni pun aku dah cut-cut taw. Kalau tak, boleh jadi novel dah kenangan silam aku neyh. Banyak sangat benda yang aku nak sharekan.
Aku rasa, banyak-banyak benda, citer pasal aku excident tu, tak ramai pun yang tahu (selain schoolmates sekolah rendah ah). Yang mereka tahu, nampak je parut kat pipi ni, mesti terus ingatkan itu parut jerawat. Huhu. Sadissss.




Look at the yellow girl's right cheek. Yes, thats the SCAR and  TAIK LALAT  on the forehead ! O.o




Terima kasih BO sebab tutupkan GA ni sampai 15 Jun. Baru perasan esok dah closed date. Perghhh,, kencang giler menaip ni. Nak cepat submit punya pasal. Ha, kalau korang sempat before Sabtu, 15 Jun 2013 jam 11.59 malam, meh la join sekali. KLIK SINI.








From author :

Zaman silam bukanlah zaman yang harus dibenci, tetapi zaman yang harus dikenang dan diambil iktibar daripada apa yang telah kita lalui. So, always remember the past to keep on survive in the future ! =)



12 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

Carlos Santiago said...

wohohoho...pnjng nya crita... juling aku nk baca.. hahaha

Cik Ummi said...

@Carlos Santiago

hahaha.. nak baca, kena dengan kesabaran :P

Nur Aisyah said...

Huhu . The best ! (y)
Singgah dari GA same . Good Luck >.<


http://ceritahatikuu.blogspot.com/2013/06/giveaway-contest-gila-buasir-otak-110.html

muja said...

HOOOOOIIIIHHHH.. panjang giler,, tapi habis gak baca,, hehe,, kita sama bab ada taik lalat yang jadi trade mark,, hehe

Cik Ummi said...

@muja

hahaha.. ni lah namenye kenangan :P

Wilma Shana said...

done follow sini.. http://wilmashana.blogspot.com/2013/06/giveaway-contest-gila-buasir-otak-110.html thanks :)

Mieza Suhaini said...

done follow #

bw dari segmen sama :)

follow me back ^_^

http://www.kanvasdakwat.com/2013/06/giveaway-contest-gila-buasir-otak-110.html

samofa said...

cool giler!
Dari GA yang sama. Done follow you, follow me back ok?:)

dear,my stowy here
http://ceritasamofa.blogspot.com/2013/06/giveaway-contest-gila-buasir-otak-110.html

Cik Ummi said...

@samofa

haha.. thanks.
orait samofa. will be there ! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved