Budak Baru Setahun Dah Tumbuh Misai






Bismillah , Assalamualaikum , Hai semua ! =)




Haa,, baru puas hati aku !
Setelah beberapa hari aku private kan blog sebab nak buat perubahan, maka ini lah hasilnya. Amacam ? Okay dak? Mungkin lepas ni akan lama lagi kot nak ubah-ubah lagi. Haishhh, I need to study jugak lorh.  Mane leh berfoya-foya sangat dengan benda ni. Now its time for Q&A session.











Q:"Kenape tajuk post kau yang ni 'budak baru setahun dah tumbuh misai'??"



Ok, actually nak cakap yang blog aku ni hampir mencecah setahun tak lama lagi iaitu 30 April nanti. Walaupun lama lagi nak sampai ke 30 April tu, aku kena jugak update penampilan blog ni sebab birthday aku tak lame lagi jek . 6 April ni (Ehemmmm... ehemmm.... tak paham-paham lagi ke korang? Hahaha). Sorry, joking jek tuh. Tapi kalau korang anggap siyes, ape lah salahnya kan? Hehe.














Q:"Dalam banyak-banyak benda, kenapa kau pilih misai sebagai tema??"


Hm, kenape aku pilih misai?
Sebab misai itu inspirasi aku ! (Eh, boleh tak jawab macam tu?hehe). Tapi siyes lah =.= misai tu memang inspirasi aku nak buat tema macam ni. Kalau dia tak wujud, mungkin nama 'misai' ni tak terlintas pun dalam kepale aku. Mungkin lah ~ . Ok next question please.













The RED Misai Boss. Ooopss. Yang ni misai belum tumbuh ar =P


Q:"Kenape dari warna pink dan biru yang lembut, terus mendadak tukar warna merah yang garang dan putih ni??"


Oh. garang sangat ea warna merah ni? =P
Actually aku sejak dulu lagi suka kaler merah instead of pink and blue, cuma belum di'express' kat blog je. Baju-baju aku pun, mesti wajib ada yang warna merah. Satu pun jadik lah. Bagi aku, merah ni menaikkan semangat aku nak buat sesuatu dan paling penting, MERAH ITU SEXYYYYY dan PUTIH ITU SUCI ! hewhewhew. Bak kata S12, Putih-putih melati, merah-merah delima gitu.





Ada beberapa tafsiran pasal kaler merah dan putih ni yang aku rasa macam mostly macam ada kait dan sedikit sebanyak mewikili ciri-ciri aku iaitu :


Merah:
Warna ini melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga, mendorong makin cepatnya denyut nadi, menaikkan tekanan darah dan mempercepat pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti, perjuangan, persaingan dan keberahian.

Merah Terang:
Warna ini melambangkan kekuatan kemahuan atau cita-cita. Sifatnya : Agresif, Aktif, Eksentrik. Pengaruhnya : Berkemahuan keras, penuh ghairah, semangat,dominasi, kelakian (Oopss. Terasa aku =.=. Taw lah aku suke gaduh ngan lelaki. Haha)

Putih:
Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur,rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal.












Q:"Kenape kau tak taruk chatbox dalam blog? Bukan ke nanti senang orang nak drop komen?"


Hm, kena taruk ke? Kalau aku taruk nanti, takde orang pun nak drop by kat chatbox tu, aku jugak yang sodeyh. Huhu. Lagipun, member-member aku kalau baca blog aku pun, bukannye dorang taw pun nak gunakan chatbox tu macam mana. Betul dak kawan-kawan yang aku sayangi sekalian? Haha. Tapi takpe. Walaupun tak berchatting, tapi korang masih boleh untuk drop questions or say anything kat ruangan Ask.fm yang ada kat sidebar kanan tu.




Boleh tanya apa2 je kat Ask.fm tu. Tak perlu identiti pun =)












Q:"Boleh kau tunjukkan perbezaan blog lama dan blog baru kau? Ye lah, untuk orang tengok betapa dah berubahnya blog kau yang sekarang ni"


Ish, ape pulak tak bolehnya. Mesti lah boleh ! Hehe. Nah, tataplah blog lama aku ni puas-puas okay. Dan nampak tak perbezaan yang agak ketara di situ ye? =P. Oh ya. Salah satu perbezaannya adalah aku dah pandai buat melengkung kat sidebar ! Yay ~ . Thanks for all the tutorial blogs yang exist kat Malaysia ni. hewhew



Blog Saya Cik Ummi yang lama dan baru.









Q :"Kau buat sendiri ke semua perubahan ni? Dan apa software yang kau gunakan?"


Yup. Alhamdulillah. Setakat ni, kalau bab-bab touch-up blog kesayangan aku ni, aku akan buat sendiri. Itu pun sebenarnya hasil dari guidance yang aku belajar dari tutorial blogs lah. Ish, nak harapkan ilmu aku sendiri, mintak maaflah. Aku tak pernah pulak amek kelas sains komputer ni, jauh sekali paham bahasa komputer ni sebenarnya. Tapi belajar je la mana yang aku mampu. Yang bahagian coding-coding HTML tu bagai, aku main hentam je. I mean, mana yang aku mampu paham tu, aku pahamkan lah. The rest, aku serahkan pada 'Try and Error'. Dan sudah semestinya, Adobe Photoshop CS5 dan Photoscape menjadi peneman setia aku sepanjang nak buat kerja-kerja editing ni.


      











Q: "Any button yang kau nak higlight kan kepada readers blog kau?"


Oh. Ada !
Korang tengok kat tepi kiri blog ni, ada tiga bijik button kan? Yang pertama gambar FB tu adalah facebook aku. Second is my twitter and the third button is for return back to your blog dashboard. Untuk bahagian sidebar kanan pulak, korang dijemput untuk like Fanpage Blog Saya Cik Ummi and follow this blog. Easy jek kan? Hewhew. Jangan lupa button 'Leave A Comment' untuk tinggalkan sebarang komen kat mana-mana posts dalam blog ni okay? Kalau korang takde blog pun, boleh je nak komen guna identiti 'Anonymous'. =)


Like and follow. hewhew :)









Okay lah.
Aku rasa takat tu jek soalan-soalan yang ada. Tapi kalau korang nak tambah pape soalan pun, boleh je tanya kat Ask.fm tu. Tak kesah pape soklan pun asalkan pandai jaga bahasa korang.









From author :

Tenkiuuu to my housemates (Zue, Tira and Yana) yang dah bantu aku bagi dengan menyuarakan pandangan dorang sepanjang aku edit my blog ni. Love you guys thousands !! <3<3



14 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

Faris Adli said...

aku suka design baru ni..kecuali misai tu

Cik Ummi said...

@Faris Adli

haha.. thanks der ^_^
but aku suke tengok misai tu,xleh nak watpe dah :P hihi

aizamia3 said...

Ai like merah n putih.. tp tang misai tu... x masuk senarai... ;)

Cik Ummi said...

@aizamia3

hahaha..
akk same jek macam faris.
heee.. nampak gayenye kena tukar lah ni.. =S

JaLi said...

Assalamualaikum, . . . . Trime Kasih la sebab tag aku, . . . :D

MUHAMMAD IQBAL Abdullah said...

tak nampak misai pn... nampak cik bunga jer.... psstt.. dah try ask.fm..jawab la...

EmeLiena said...

Tak berkesempatan nak tengok misai tu haaa :B
Bukak-2, dah ada bunga kat header . Hehe. Your blog is simple but oHsem !
Ohh, besday dah dekat yerrr . Ngeh3

Cik Ummi said...

@MUHAMMAD IQBAL Abdullah

haha.. mlm tadi lagi dah cepat2 tukar header baru =P

Cik Ummi said...

@EmeLiena

tu laa.. actually header misai tu bertahan untuk sejam je..pastu terus tukar.
mekaseh for that compliment ye sayang ! =D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. blog semakin comel. heee. happy birthday in advance ye. heee

Cik Ummi said...

@Sheila Salim

hehehe... makin comel ek kak? mekaseh ! =D
tenkiuu for the wish ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved