Tabiat Time Study






Bismillah , Assalamualaikum , Hello peeps ! =)








Aku yakin , korang masing-masing ada gaya belajar sendiri kan? Well, mungkin tak semua, tapi at least ada lah jugak habit yang korang buat time study kan?








1) Study sambil sumbat telinga dengan earphone / headphone





Aku rasa, habit study sambil dengar lagu ni sangatlah common dalam kalangan students. Kalau kat library university aku ni, memang digalakkan pun untuk study sambil dengar lagu kat phone korang tu sebab staff-staff kat department bawah library ni memang macam tah pape sikit. Selamber dek jek berborak-borak macam kat kampung or pasang lagu kekuat. Menyirapkan you know ~







2) Meja study yang bersepah dengan barang-barang



Orang yang macam ni, memang konpem takkan puas belajar kat meja yang kecik macam meja kat sekolah tu. Betul tak? Kalau boleh, nak je order meja study sebesar meja makan tu. Puassss untuk belajar pada tahap maksima. Notes berterabur , alat tulis yang pelbagai , laptop , air dan makanan. Senang jek tangan nak capai apa-apa yang dihajati terutamanya makan sambil study. Oh, this is sooo me. Muehehehe. 







3) Study with gadgets.




Ha, yang macam ni pulak memang budak IT betul lah. Memang canggih dan advance lah wa cakap sama lu. Laptop terbentang depan mata, Ipad kat sebelah , henset kat tangan , sambil dengar lagu kat Ipod nano. In the end, apa yang di'study'kan waktu tu hanyalah satu muka surat yang tak bergerak-gerak pun perenggan yang dibaca sebab terlalu leka dengan gadget yang canggih tu. Pfffftttt ~








4) Gentel - menggentel dan pintal - memintal




Orang jenis macam ni, time study suka main rambut or hujung tudung or baju. Sambil membaca nota kuliah, tangan duk sibuk main rambut ala-ala manja gitewww. Pastu ternampak hujung rambut bercabang, terus merungut. Dah tak boleh fokus study pastu sebab rambut dah rosak. Yang jenis pintal tudung tu, kemungkinan lepas dah habis study, berbulu-bulu terus hujung tudung yang dipintal tuh. 









5) Study sambil flirting-flirting




Yang ni selalunya style study hot couples. Dating berdua sambil study same-same. Oh, study betul ke? Atau banyak bincang pasal 'masa depan' korang bersama? Haha. Tapi, bagi yang single  , dia mesti suka tengok sekeliling. Mana lah tahu kot-kot ada manusia yang menarik minat untuk diperhatikan dan di'jeling-jeling'kan , ye tak? Macam aku lah tu. Lagi teruk kalau crush sendiri ada berdekatan kat situ. Mesti kejap-kejap nak curi pandang kat dia. Ahaks !








6) Highly above




Oh , kalau yang ni, kalau dia study, mesti suka naik kan kaki ke atas. Hey, bukannya naikkan atas meja or kaki atas kepala bawah tu. Ini yang suka bersila atas kerusi. Ha, ada macam korang tak? Yeah, mostly aku tengok girls yang suka buat macam ni. Walaupun dah duduk atas kerusi tapi tetap mahu bersila atas kerusi tu. Perempuan melayu terakhir maybe? =P
Kalau macam aku, aku tak boleh bersila. Jadi, aku lebih suka letak kaki atas kerusi yang berhadapan dengan aku. Straighten the feet lah. 










7) Main-main pen or pensel




Students yang macam ni, sambil study, mesti suka main-main dengan pen or penselnya. Akan adanya lakaran kat kertas yang tengah ditelaah tu. Conteng sana sini. Lukis kartun orang lidi or kartun anime. Kalau tengah berfikir sesuatu pulak, kejap lagi main pusing-pusing kan pen tu kat celah-celah jari. Betul tak? =P












Ha, dah alang-alang tu, korang punya tabiat time study pulak macam mana?? Ada tak yang termasuk dalam yang aku sebutkan kat atas ni atau tabiat yang lain? Jom lah share-share. Nak taw jugak ^__^










From author :

Study tu elok-elok ye. Untuk member-member coursemates aku, let's fighting ! Kite belasah exam esok secukup rasa. Pastu kita celebrate dengan buat vacation ke kampung masing-masing ye.. Hehe . Wee ~









8 00 orang doakan Cik Ummi kahwin cepat !:

CikMai said...

kite suka study jauh beribu batu*hiperbola , dari katil.haha

Ayuni Yusop said...

Kalau Yuni punya tabiat yang paling common masa study ialah. Meja belajar Yuni mesti akan bersepah-sepah. Meja belajar Yuni akan bertambah bersepah tahap maksimum time nak exam. Memang bersepahlah. Kalau dah habis exam,barulah Yuni akan kemaskan balik. Tengok betapa malasnya Yuni. Yuni pun kalau belajar ke, mesti akan bersila.

Budak Nakal said...

ahak koz nya no 7 kot..hihi maklumlah belajar jurusan animasi^^

Cik Ummi said...

@CikMai

wahh,,bagus lah .. kalau x, asek nak tido jek kejenye.. hoho

Cik Ummi said...

@Ayuni Yusop

hahaha.. yuni, kite same lah ! ^__^ Meja belajar tu mesti bersepah gile.. but , part yang bersila tu, tak lah .. =P

RazFiRa said...

sumbat telinga dengar lagu! wajib!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This Blog Is Created Since April 2012 By Cik Ummi (The Former Owner Of www.scc.com ) | Copyrights Reserved